Stukjes schrijven. Hoe moeilijk kan het zijn?

“Hoe moeilijk kan het zijn?”, verzucht de wetenschapper geïrriteerd en schuift onze doorwrochte offerte aan de kant. Even sta ik met de mond vol tanden.

Mijn Redactieprof-collega en ik staan in de startblokken om de website te verzorgen voor een nieuw opgericht kennisinstituut in techniek. Dat is hard nodig. De activiteiten gaan binnenkort van start en de organisatie moet zichzelf goed in de markt zetten.

Alle kansen dus voor een nieuwe, krachtige profilering. Ons plan daarvoor is een maand geleden uitgewerkt in een offerte die in alle onderdelen en aspecten van de schriftelijke content  voorziet: profilering, SEO, redactie. Doordacht, met een strakke urenbegroting.

Vinden wij. Daar denkt de aanvrager duidelijk anders over.

De wetenschapper begrijpt niet waarom ‘gewoon wat stukjes schrijven’ zo veel tijd en dus geld kost. “Hoe moeilijk kan het zijn?”, vraagt hij ongeduldig.

Profilering, SEO, redactie en schrijfinstructies: onze offerte voorziet in alles. Vinden wij.

 

Het gesprek laat zien hoe lastig het blijft, ook na twintig jaar ervaring, om je vakgebied aan een ander uit te leggen. Dus vraag ik de wetenschapper hoe buitenstaanders tegen zijn vakgebied aankijken. En dan begint het ijs langzaam te breken.

Hij komt met hilarische voorbeelden. Die maken duidelijk dat de beeldvorming over zijn vak en de realiteit soms mijlenver uiteen liggen.

Ik leg op mijn beurt uit hoe wij als tekstspecialisten op zulke beeldvorming inspelen. Hoe we bijvoorbeeld een complexe wetenschappelijke boodschap verwoorden om aan te sluiten bij de kennis en houding van de lezer (tegen)over het betreffende onderwerp.

Een halfuur later stappen we de deur uit met de vraag een aangepaste offerte te maken, met hun budget als uitgangspunt. Binnen een week kunnen we aan de slag. We bedenken tekstformats en maken schrijfinstructies waarmee de organisatie de komende jaren verder kan.

De wetenschapper begrijpt niet waarom ‘gewoon wat stukjes schrijven’ tijd kost.

 

Nog geen twee maanden later krijg ik een mailtje van de projectleiding. De website is inmiddels twee weken online en werkt zoals gehoopt, laten ze tevreden weten. De backoffice heeft al tientallen aanvraagformulieren verwerkt en dat kostte minder tijd dan voorheen, omdat de invullers beter geïnformeerd waren over de activiteiten en beter begrepen wat er van ze verwacht werd.

Met ‘gewoon wat stukjes schrijven’ hebben we ze dus meteen al een hoop tijd bespaard. Daar komt nog heel wat bloed-, zweet- en tranenbesparing bij als de beta’s straks zelf nieuwe content gaan produceren. Onze schrijfwijzer verandert die worsteling in een invuloefening.

Met ‘gewoon wat stukjes schrijven’ hebben we ze een hoop tijd bespaard.

 

Inhoudelijk specialisten en tekstspecialisten. Laten we vooral samenwerken en gebruik maken van elkaars expertise. Hoe moeilijk kan het zijn?

Laat een reactie achter