Een onweerstaanbare website? Zeven basisvragen

‘Help, ik heb een nieuwe website nodig. Maar waar begin ik?’ Regelmatig krijgen we als Redactieprofs deze vraag. Ons advies: geef eerst antwoord op onderstaande zeven opstartvragen – daar helpen we je natuurlijk bij! Zo leggen we samen de basis voor een logische websitestructuur en goed scorende content.

1. Voor wie?

Je beoogde klanten vinden op jouw site het liefst snel antwoord op hun vraag. Wij zorgen graag voor content die aansluit op die wens. Daarom vormen we ons eerst een beeld van jouw doelgroep(en).

Wie zijn je (gewenste) klanten en wat heeft je organisatie hen te bieden? In hoeverre zijn deze doelgroepen al bekend met de organisatie en dienstverlening, en welk beeld hebben ze daarvan? Hoe verhoudt jouw aanbod zich tot dat van concullega’s en waarom moeten klanten voor jouw organisatie kiezen? Welke doelgroepen kun je nog meer bedienen via de website (denk aan journalisten, leveranciers enz.)?

2. Welke navigatiestructuur?

De gewenste bezoekers moeten je site goed kunnen vinden én gebruiken. Een goede navigatiestructuur is daarvoor cruciaal. Welke zoekwoorden gebruiken mensen als ze op zoek gaan naar jouw dienstverlening? Welke vragen stellen je huidige klanten vaak? Welke contactmomenten zijn er met klanten/prospects en welke rol kan de website daarin spelen?

Liefst stemmen wij dit als contentspecialisten in een vroeg stadium af met vormgevers en webbouwers. Zodat de belangrijkste content en functies een prominente plek krijgen in de navigatiestructuur. Neem hier de tijd voor! We kunnen het niet genoeg benadrukken: deze stap zorgvuldig zetten bespaart je veel tijd, kosten en spijt om gemiste kansen achteraf.

3. Usability – Hoe maak je de website gebruiksvriendelijk?

Usability gaat vooral over de gebruiksvriendelijkheid van je site. Met een gebruiksvriendelijke site voorkom je dat bezoekers afhaken of dat de backoffice wordt overbelast door onnodige vragen of feedback.

Daarom gaan we samen na: wat willen bezoekers uit de verschillende doelgroepen op je website doen? Welke informatie willen ze er vinden? Op welk moment gaan ze op zoek naar die informatie? Hoe is de bereikbaarheid van jullie organisatie geregeld; wanneer en hoe kunnen mensen contact opnemen en antwoord krijgen?

4. Conversie – Wat wil je dat bezoekers denken of doen?

Je nieuwe site moet natuurlijk echt gaan bijdragen aan je organisatiedoelen. Daarom brengen we nauwgezet in kaart wat je wilt bereiken met de website. Denk aan offerte- of informatieaanvragen, downloads, telefonisch contact opnemen, verder lezen, info delen via social media, aanmelden voor een nieuwsbrief of activiteit enzovoort.

Kortom: wat wil je dat je verschillende doelgroepen denken of doen na het bezoek aan de site? Daar stemmen we de content op af: tekst, beeld, functionaliteiten, SEO.

5. SEO – Hoe zorg je voor een goede vindbaarheid (hoge zoekmachinescore)?

Bij een compleet nieuwe site zullen veel mensen in je doelgroepen nog niet bekend zijn met de organisatienaam, terwijl ze wél vragen hebben die aansluiten op jouw dienstverlening. Hoe zorg je ervoor dat ze op jouw site terechtkomen? Dat is een uitgekiend samenspel van middelen en (sociale) media. Dat samenspel kan alleen succesvol zijn als de website een solide basis vormt: de juiste structuur, content én zoekwoorden.

Redactieprofs helpen je graag bij een zoekwoordenonderzoek. Een SEO-specialist brengt de zoekvolumes voor je in kaart; het zijn de bouwstenen voor de contentproductie. En we zorgen uiteraard voor prettig leesbare teksten die goed gevonden worden door zoekmachines.

6. Wireframes – Hoe zijn de pagina’s opgebouwd?

Elke webpagina heeft een bepaalde opbouw. Er zijn (grote en kleine) frames voor koppen, foto’s, intro’s, tekstblokjes, formulieren en menu’s. Is die opbouw al bepaald in het ontwerp? Dan zorgen wij voor (redactionele) content op maat van elke pagina. Kunnen we daarover meedenken met vormgever en bouwer? Graag! Als we de koppen (liefst in een vroeg stadium) bij elkaar steken, levert dat altijd weer nieuwe ideeën op.

7. Beeldgebruik – Hoe maak je de site visueel aantrekkelijk?

Beelden en foto’s vullen goede content treffend aan – en andersom. Desgewenst nemen we je de beeld- en fotoredactie uit handen. Wellicht beschikt je organisatie over een eigen fotodatabank waar we uit kunnen putten? We kunnen ook goede fotografen uit ons eigen netwerk benaderen, geschikte stockfoto’s zoeken of in samenwerking met een illustrator of ontwerper illustraties en infographics ontwikkelen. Het beeldmateriaal en bijschriften leveren we vervolgens aan bij de vormgever of webbouwer.

Benieuwd hoe Redactieprofs jouw site laten scoren? Neem gerust contact op!

Laat een reactie achter