Redactieprofs | Zo houden Redactieprofs het hoofd koel
19005
post-template-default,single,single-post,postid-19005,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Zo houden Redactieprofs het hoofd koel

Nieuwsflits: het is weer warm. Redactieprof Tom werkt graag thuis, maar kijkt nu toch met lichte jaloezie naar vakgenoten in geairconditionde kantoorpanden. Alhoewel, na het gebruikelijke gehannes met ventilatoren – die hier, die daar en dan de deur precies zo – is het nog prima vertoeven in Vlaardingen. Hij vroeg zich af, hoe houden collega-profs het hoofd koel?

Helene plonst in de Maas
Als het Helene te heet onder de voeten wordt, draait ze een tropenrooster. “Dan werk ik van 7 tot 12. Dan is mijn huis nog vrij koel. Als ik die dag nog verder aan de slag moet, dan doe ik dat pas na achten. In de tussentijd ga ik naar ‘De Hoek’ of plons ik in de Maas. Als ik echt uren moet maken, vertrek ik naar het huis van mijn moeder. Zij heeft een grote kelder die altijd lekker koel is. Dan werk ik daar tussen de potten jam en ingemaakte groenten. Mijn tip voor een tijdelijke verfrisser? Voeten in een teiltje koud water en om de hals een natte lap.”

Sasja begint vroeg
Onze ‘digital nomad’ Sasja is wel wat gewend. Als ze in Spanje of Italië zit te redigeren, tikt de thermometer nog weleens de 40 graden aan. Haar geheim? “Net als Helene begin ik graag vroeg bij tropische temperaturen, rond zes uur, zodat ik kan stoppen als het echt warm wordt. Desnoods werk ik in de avond nog een uurtje of wat. Verder overdag alle gordijnen en luiken dicht en zonneschermen naar beneden om de zonnewarmte buiten te houden. Hier in Nederland helpt pootjebaden in de Rijn of even lekker lezen in de schaduw.”

Theanne brouwt verkoelende waterkefir
Als Theanne echt moet knallen zit ze binnen, waar het met de luiken dicht best uit te houden is. Maar ze werkt ook graag in de tuin, die dankzij echtgenoot-ecoloog bovenmatig veel groen en schaduw bevat. “Verder ben ik een fervent ‘waterkefir-stoker’, er staat altijd wel een fles met veel citroen en munt in de koelkast. Als de werkdag voorbij is, komt het nogal eens voor dat wij een duik in zee nemen. Dan flans ik een pastasalade in elkaar, maak voor de puber broodjes knak (want sla is geen eten), en met een half uur zijn wij op het mooiste Noordzeestrand van Nederland waar nog slechts een vleugje Delial en een vergeten strandschepje ons herinneren aan de vele toeristen die daar overdag hebben liggen bakken. Juist nu is het geen straf om eigenaar te zijn van het meest afgelegen Redactieprofs-filiaal!”

Jeannette draagt een sjaal
Een sjaal? Jazeker. Jeannette heeft zojuist haar verkoelingssjaal weer uit de kast gehaald, de hightech versie van Helene’s ‘natte lap’. “Dat is een sjaal die je onderdompelt in water, een uurtje laat drogen en die daarna voor uren verkoeling zorgt. Omgeknoopt als trendy sjaaltje koelt de wondersjaal direct de aders in je nek, waardoor je lijf ook afkoelt. Net als wanneer je je polsen onder koud water houdt. Tip: de sjaal is niet alleen lekker met deze hoge temperaturen, maar ook fijn voor dames die last hebben van opvliegers.”

Jeroen zoekt de hitte op
Vroege starter Jeroen hangt een doek voor het raam van zijn werkkamer en zoekt tussendoor juist de hitte op: “Als het buiten 35 graden is, voelt het binnen lekker koel als je weer terugkomt.” Zijn tip: “Niet steeds verzuchten dat het zo warm is.”   

Ga je zelf liever naar het strand, maar heb je tekstwerk dat niet kan wachten tot na de zomer? Bel een Redactieprof!

Tom van Velzen
tom@tvvtekst.nl
Geen reacties

Geef een reactie