Tweets

Redactieprofs
tel.: 033 - 455 13 10
e-mail: info@redactieprofs.nl

Factsheet – Nieuwe methodiek Exodus

Opdrachtgever: Exodus Nederland

Een nieuw leven na detentie

Wie je ook bent, wat je ook doet, uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: meedoen in de samenleving. Voor de doelgroep van nazorgorganisatie Exodus is dat bepaald niet vanzelfsprekend. Met de nieuwe methodiek Krachtwerk helpen de professionals van Exodus ex-gedetineerden op weg naar een zinvol bestaan zonder criminaliteit.

Erbij horen. Ertoe doen. Dat willen we allemaal, daar zijn we mens voor. Maar wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de ander een worsteling. Voor ex-gedetineerden bijvoorbeeld is het opbouwen van een nieuw leven na detentie geen eenvoudige opgave.

Daar weten de 227 professionals en nog eens bijna 1.800 vrijwilligers van nazorgorganisatie Exodus alles van. Als grootste landelijke nazorgorganisatie heeft Exodus een jarenlange expertise opgebouwd in het opvangen en begeleiden van (ex-)gedetineerden en hun naasten.

 

Methodiek Krachtwerk

Daarnaast zet Exodus sinds kort de nieuwe methodiek Krachtwerk in, ontwikkeld met wetenschappers van de Radboud Universiteit. Verwijzers en gemeenten worden hierover geïnformeerd met een factsheet, geschreven door Redactieprof Marleen.

Rode draad is het perspectief van cliënt Joeri. Na zijn detentie kwam hij in een Exodus-huis wonen – zonder verwachtingen, zonder plannen, zonder vertrouwen. Want voor Joeri, en voor veel anderen, is het leven een voortdurende confrontatie met wat hij niet kan.

 

Menselijke maat

Met begeleider Simone doorliep Joeri het Krachtwerk-programma. “Langzaamaan begon ik te geloven in mezelf en in de mensen om me heen”, vertelt hij in het factsheet. Ik heb ontdekt dat het leven en ik de moeite waard zijn.” Zo brengt zijn verhaal de menselijke maat in de methodiekbeschrijving. Dat zet cijfers en feiten in gemeentelijke aanbestedingsformulieren kracht bij.

 

Exodus wilde cliënt Joeri centraal zetten in de folder. Marleen begreep direct de mogelijkheden van zijn persoonlijke verhaal. Zijn citaat en dat van krachtcoach Franka maken in de folder duidelijk waar de problematiek en de methodiek om draaien: vertrouwen.

De tekst heeft een gelaagde structuur:

– Op de openingspagina laat de kernboodschap zien waar het om gaat: een nieuwe methodiek, gebouwd op beproefde pijlers, gericht op het opbouwen van een nieuw leven.

– Het intro maakt de problematiek invoelbaar en laat lezers tegelijkertijd zien dat Exodus een gerenommeerde organisatie op dit gebied is.

– De belangrijkste elementen van de methodiek zijn uitgewerkt in vier rode tekstblokken, zodat ook een vluchtige lezer een indruk krijgt.

– Het verhaal van Joeri is daartussendoor gevlochten. Vetgedrukte zinnen geven extra leesprikkels.