Tweets

Redactieprofs
tel.: 033 - 455 13 10
e-mail: info@redactieprofs.nl

Nieuws > Maar zo heb ik het geleerd! - Redactieprofs

Maar zo heb ik het geleerd!


geschreven door: Jos Leijen

Onlangs kreeg ik de drukproef van een magazine waarvoor ik de teksten schrijf. De communicatiemedewerker van het bedrijf had enkele komma’s verwijderd en een zin gewijzigd die met ‘maar’ begon. Gevraagd naar het waarom antwoordde ze: “Zo heb ik het geleerd.” Het kostte me veel moeite om haar te overtuigen dat het ook anders kan en mag.

Mede daarom ben ik blij met het boekje ‘Maar zo heb ik het geleerd!’ van Wouter van Wingerden. Van Wingerden is neerlandicus en werkte tot 2015 als taaladviseur bij het Genootschap Onze Taal. Ooit werd hij vierde bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Als taaladviseur kreeg hij vaak vragen over taalkwesties, zoals het verschil tussen hen en hun, een aantal is of zijn, en ook de komma voor ‘en’.

Vijftig taalkwesties

In ’Maar zo heb ik het geleerd!’ heeft Van Wingerden vijftig taalkwesties verzameld. ‘Halve waarheden en hele leugens over het Nederlands’, zoals hij het noemt, er bij ons vaak ingehamerd door vasthoudende leraren Nederlands. Het aardige is dat de auteur een enquête heeft gehouden met bijna 17.000 respondenten. Die gaven aan wat zij juist vonden en waarom, en hoe ze het hadden geleerd.

Je kan/je kunt

Allerlei taalkwesties komen aan de orde, zoals het verschil tussen schrijf- en spreektaal, contaminaties (=samentrekking van twee woorden of uitdrukkingen), het gebruik van enkel- en meervoud en de invloed van andere talen op het Nederlands. Zeg je bijvoorbeeld ‘je kan’ of ‘je kunt’? ‘Je zal’ of ‘je zult’? Hen of hun? Wel, meestal zeg je ‘je kan’, maar je schrijft ‘je kunt’. Al kan je ook ‘je kan’ schrijven in de betekenis van ‘men kan’.

Komma voor ‘en’

En hoe zit het nu met de komma voor ‘en’? Meestal is een komma voor ‘en’ niet nodig, leert Van Wingerden ons. Maar de schoolmeesters hebben daarvan gemaakt dat het niet mag. Maar liefst 72% van de respondenten heeft dit meegekregen. En toch is het onzin. Een komma voor ‘en’ kan heel zinvol zijn als een zin lang is en er verwarring mogelijk is. Als voorbeeld geeft hij deze zin: De leden van het bestuur hebben uren overlegd over het te nemen besluit, en toch zijn ze er niet uitgekomen.

Geschenk

Heb ik met dit boekje een wapen in handen om mijn opdrachtgever mee om de oren te slaan? Dat lijkt me niet verstandig. Ik heb wel een extra exemplaar besteld, en dat neem ik als geschenk voor haar mee als ik weer bij haar op bezoek ga. Of ben ik dan net zo’n betweterige schoolmeester als die waartegen Van Wingerden ten strijde trekt?

Uitgeverij Van Dale, 144 pagina’s, ISBN 9789460773266, € 12,50, ook verkrijgbaar als e-boek (€ 4,99).

Lees ook: En mag ik een zin met ‘en’ beginnen?

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geschreven.

Plaats een reactie!

Plaats uw Reactie hieronder.
U kunt u ook abonneren op de reacties via RSS.

Blijf vriendelijk. Hou het netjes. Geen spam.