Naamwoordstijl voorkomen
Naamwoordstijl is een van de grootste vervuilers van onze taal. Het betekent dat de schrijver persoonsvormen in zinnen vervangt door zelfstandige naamwoorden. Heel soms is daar een goede reden voor, waarover later meer. Maar meestal is het alleen maar lelijk.
Lees bijvoorbeeld deze zinnen:
• Onze missie is, een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te realiseren, waardoor de duurzaamheid van het proces wordt bevorderd.
• De uitvoering van het project ligt in handen van onze medewerkers planning & control.
• Tot de taken behoort het geven van trainingen.
Naamwoordstijl haalt de vaart uit tekst
Naamwoordstijl maakt zinnen vaak langer en moeilijker leesbaar. Werkwoorden, die een tekst vaart geven, verdwijnen ten gunste van luie, statische zelfstandige naamwoorden met voorzetsels ervoor. Terwijl het zo makkelijk te voorkomen is:
• We willen minder broeikasgassen uitstoten, waardoor het proces duurzamer wordt.
• Onze medewerkers planning & control voeren het project uit.
• Trainingen geven is een van de taken.
Wanneer wél naamwoordstijl?
Nooit meer naamwoordstijl gebruiken dus? Nou, soms is het juist wel handig:
Als de zender er niet toe doet of onbekend is:
Stap één is het testen van de installatie (het laat in het midden wie precies de installatie test en de nadruk ligt op de handeling).
Als de betekenis verandert:
Bijvoorbeeld als je het zelfstandig naamwoord vervangt door een voorzetsel:
Op 4 september neemt de club het nieuwe sportcomplex in gebruik (maak je er ‘gebruikt de club’ van, dan verandert de betekenis).
Check je tekst op naamwoordstijl
Misschien gebruik je onbewust ook veel naamwoordstijl in je teksten. Wat niet gek is, want onervaren schrijvers vinden deze passieve vorm vaak sjiek staan. Of ze denken dat het zo hoort, omdat hun collega’s het ook doen. Heb je je tekst eenmaal geschreven, check je concepttekst eens kritisch op onnodige zelfstandige naamwoorden en vervang ze door werkwoorden. Knapt je tekst ervan op? Vast!