Monteur/montrice gezocht
Voor een technische opdrachtgever schrijf ik ook vacatureteksten. De directrice wil meer seksegenoten op de werkvloer. Zoeken we een monteur m/v of montrice?
Je kan je erbij neerleggen dat de software programmeur, elektromonteur en installateur mannen zijn. De directrice – die zichzelf overigens algemeen directeur noemt – van het meet- en regeltechnische bedrijf Coneco wil onder haar mannelijke collega’s ook graag vrouwelijke krachten aannemen. Maar waar zijn die technische meiden? Hoe vind je een technica?
Sekseneutraal of expliciet?
Taalwetenschapper Dries Vervecken (Karel de Grote Hogeschool Antwerpen) legde jongens en meisjes en adolescenten advertenties voor met de expliciete beroepsnamen voor mannen én vrouwen en met de sekseneutrale benaming. De linguïst onderzocht reacties op ‘burgemeester/burgemeesteres’ en ‘burgemeester’; ‘ingenieur/ingenieure’ en ‘ingenieur’; en ‘loodgieter/loodgietster’ en ‘loodgieter’.
Verleid vrouwen met vrouwelijke vormen
Wil je meer vrouwen verleiden naar typisch mannenberoepen (of andersom!) dan maak je dat goed zichtbaar met het gebruik van de vrouwelijke vorm, zo bleek uit zijn onderzoek. De interesse van de vrouwelijke respondenten steeg, zonder verlies van belangstelling door de mannelijke kandidaten! Het benoemen van beide beroepentitels geeft meisjes én jongens meer zelfvertrouwen dat ze succesvol kunnen zijn in zo’n opleiding of baan. Tot zo ver Vervecken.
M/V levert nauwelijks iets op
Hoe staat het gebruik van de sekseneutrale vorm met het achtervoegsel m/v (of soms v/m)? Hier zijn (nog) onvoldoende onderzoeksgegevens over, maar volgens taalkundige Lisa Horvath levert dat achtervoegsel vrouwen niets op. Horvath deed twee jaar geleden een experiment onder mensen die in opdracht werven en selecteren. Ze vergeleek de respons op de enkele vermelding van de mannelijke/neutrale vorm (Geschäftsführer M/V) met de respons op de vermelding van zowel de vrouwelijke als de mannelijke vorm (Geschäftsführer/Geschäftsführerin). Het resultaat is op z’n minst verbazingwekkend. Bij de dubbele vermelding waarin de vrouwelijke vorm expliciet vermeld wordt, zag Horvath dat de recruiters evenveel geschikte mannen als vrouwen voordroegen. Bij de constructie Geschäftsführer M/V werden daarentegen overwegend mannen aan de opdrachtgever voorgesteld.
Directrice en tekstschrijfster
We weten nu hoe we onze vacatureadvertenties gaan bijstellen. Blijft pikant waarom mijn opdrachtgeefster zich ‘directeur’ noemt en ik mezelf voorstel als tekstschrijver. Als linguïst ga ik voor mijn volgende blog op zoek naar het antwoord. Ik heb al een vermoeden….
Met dank aan Margreet Vermeulen (de Volkskrant, 20 oktober 2018)
[…] Over de vacature voor de monteur/montrice schreef ik al eerder een blog. […]
Goed initiatief! Heb hier als redacteur ook altijd voor gepleit. Graag zou ik de volgende beroepen willen toevoegen:
Glazenwasseres, Magazijnknechtine, Artseres, Wiskundega, Cipieressa, Fotomodella, Kapiteinnessa, Luldebehangeresse,
Met vriendelijke groet, Dirk