Redactieprofs | ‘In een boek kun je meer van jezelf kwijt’
17605
post-template-default,single,single-post,postid-17605,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

‘In een boek kun je meer van jezelf kwijt’

Veel mensen lopen rond met de wens om een boek te schrijven, ontdekte Redactieprof Sasja Nicolaï. Maar hoe pak je dat aan?

Sasja schrijft zelf en geeft schrijfworkshops. Ze ontwikkelde schrijftrainingen zoals ‘Schrijf je rijk’, ‘Schrijf je licht’ en ‘Schrijf en lanceer je boek’. Ze startte zelf een uitgeverij en onlangs verscheen haar derde boek, ‘Zwanger’. “In een boek kun je meer van jezelf kwijt. Veel ondernemers willen daarom een boek schrijven.”

“Een boek schrijven vraagt doorzettingsvermogen”, weet Sasja uit eigen ervaring. “Je bent er een tijd mee bezig. Voor je begint moet je je goed bedenken of je die tijd erin wilt stoppen.”

Voegt je boek iets toe?

Een eerste tip van Sasja: Vraag jezelf van tevoren af of de wereld zit te wachten op wat jij te vertellen hebt. “Vraag maar eens rond of mensen jouw boek met jouw boodschap zouden willen lezen. Wat voegt het toe aan wat er al geschreven is? Als acht van de tien mensen die je vraagt weinig belangstelling tonen, is het goed om je nog eens achter je oor te krabben voordat je eraan begint.”

Structuur aanbrengen

Besluit je toch een boek te schrijven, ga dan eerst informatie vergaren. “Zelf verzamel ik alles wat ik te pakken kan krijgen over het onderwerp van mijn boek. Daarnaast denk ik na over een structuur van het boek. Dat is ook iets wat we in mijn trainingen doen. Hoe verdeel je je onderwerp in behapbare stukjes? Zo maak je een kapstok waar je dingen aan kunt hangen. Die verschillende stukjes worden in de praktijk vaak de paragrafen van je boek.”

Schrijfspier trainen

Het schrijven zelf is voor veel mensen een hele bevalling. “Ik adviseer om iedere dag te schrijven. Begin je dag met je gedachten op papier te zetten. Zo leer je je gedachten in woorden om te zetten. Je leert beter luisteren naar je eigen stem. Het helpt je om je schrijfspier te trainen en daardoor wordt schrijven steeds leuker.”

Gedachten ordenen

Een soepele schrijfspier is sowieso handig, ook voor e-mails, blogs of social media. “Schrijven helpt je om je gedachten te ordenen en structuur aan te brengen. Daardoor kun je je boodschap overtuigender overbrengen. Niet alleen op papier of online, maar ook mondeling.”

Eigen boodschap vertellen

Sasja schreef in 2006 haar eerste boek, samen met drie co-auteurs: ‘Zwanger – het handboek voor aanstaande ouders’. Dit was op verzoek van uitgeverij Unieboek het Spectrum. Na enkele andere boeken in opdracht verscheen in 2013 ‘Balanceren op één been – zelfcoaching voor single moeders’. “Dat boek wilde ik zelf heel graag maken. Dat maakte het nog leuker om het te schrijven. Het is echt míjn boodschap.”

Magische periode

Haar jongste boek is net uit en gaat, net als haar eersteling, over zwangerschap. “De zwangerschap is een heel bijzondere tijd in het leven van een vrouw”, zegt ze. “Een magische periode: je kindje groeit in je. Ik vind dat jonge vrouwen daarvan moeten kunnen genieten. De samenleving van vandaag neigt ertoe de zwangerschap te medicaliseren. Je mag dit niet, je moet daar op letten. We leggen er veel druk op.”

Cadeautje

“Mijn boekje geeft leuke ideeën en tips om de zwangerschap te vieren en zo éxtra bijzonder te maken. Het is daarom een leuk cadeautje. Ik ben ook trots dat het als eerste verschijnt bij ‘De nieuwe rijkdom’, mijn eigen uitgeverij. Met deze uitgeverij wil ik nog meer boeken over en voor vrouwen schrijven. De naam verwijst naar tijd en aandacht, die naar mijn idee de rijkdom van deze tijd vormen.”

Meer informatie of interesse in een schrijfworkshop van Sasja? Kijk op: www.schrijfjerijk.nl

 

Jos Leijen
info@bureauschrijfwerk.nl
Geen reacties

Geef een reactie