Hup, de koffer in!

Redactieprof Vakantie Top Tien

Spannende thrillers, luie beach reads, korte verhalen, lijvige kronieken en oja, ook nog wat vakliteratuur: Redactieprofs gooien een flinke voorraad leesvoer in hun reisvalies. Verder hopen ze op goeie wifi op hun vakantieadres, om als het regent een lekkere serie te kunnen bingewatchen. Tips nodig? Prof Theanne Boer noteerde de Redactieprof Vakantie Top Tien.

Helene herbeleeft haar studietijd nu ze Kroniek van het vermoorde huis van de Braziliaanse schrijver Lúcio Cardoso leest: “Vanuit verschillende personen (huishoudster, apotheker, tweede man des landhuizes etc.) wordt er in verschillende vormen (biecht, dagboek, brief, verslag) geschreven over het liefdeloze en liefdevolle samenleven in en rond de chácara (hoeve). Het boek herinnert me aan mijn zorgeloze tijd tijdens mijn studie; toen las ik mijn ogen en bewondering stuk op Honderd jaar eenzaamheid, Hinkelspel, Liefde in tijden van cholera en andere Zuid-Amerikaanse literatuur. Ik ben deze maand weer even terug in die tijd. Volgens de ‘kennies’ is dit boek uit 1959 een van de belangrijkste en meest vernieuwende romans uit de twintigste-eeuwse Braziliaanse literatuur.”

Bingewatchtip (BWT): Killing Eve (NPO Plus)

Marleen diept uit haar fietstas Laat de wereld achter van Rumaan Alam op: “Dit juweeltje bracht me evenwicht in het denken over de coronapandemie. In dit verhaal strandt een gezin in een afgelegen vakantiewoning. Buiten bereik van wifi dringt langzaam het besef door dat zich een grote ramp voltrekt in de bewoonde wereld. Dan staan onverwacht de verhuurders van de vakantiewoning voor de deur. Samen moeten ze het zien te rooien in deze ongeplande mini-maatschappij en dat gaat niet zonder horten en stoten. Een prachtig geschreven verhaal met een hoopvol slot.”

Cindy adviseert Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili: “Getipt door Jeroen en die weer door Helene dus al drie Redactieprofs die er enthousiast over zijn. De achterzijde begint met een zin die mij normaal gesproken zou afschrikken: ‘Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu.’ Maar dankzij J&H durfde ik het aan en het is werkelijk waar PRACHTIG. En lekker dik. Dus perfect voor een vakantie. Zelf heb ik nu Zonnegloren klaarliggen – ‘De mooiste verhalen gekozen door Matthijs van Nieuwkerk’. Klein maar fijn boekje.”

BWT: Kastanjemanden, Eigen Kweek, Undercover (Netflix)

Sasja leest zich rijk en compenseert een lekkere beach read met wat serieuze vakliteratuur: “Mijn aanrader op het gebied van ons vak is Succes met je boek van Maarten Carbo. Reizen zorgt voor een frisse blik. Als je even afstand neemt van de waan van de dag kan er zomaar een oude droom naar boven komen. Voor heel veel Nederlanders is dat het schrijven van een boek. Dus ik zou zeggen: begin vandaag! Lees Carbo en begin alvast notities te maken nu je er wat meer tijd voor hebt. Ik heb zelf een paar boeken geschreven en al een aantal ondernemers mogen helpen met het uitdenken en schrijven ervan. Ik ben het helemaal eens met Maarten Carbo: voor het maken van een boek is geen speciaal schrijf- of verteltalent nodig. Begin gewoon en met de juiste hulp lukt het zeker!

Mijn aanrader voor een beach read is De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo. Het lijkt misschien eerst wat oppervlakkig. Maar als je even doorleest, blijkt het is een meeslepend verhaal over identiteit en wat er soms voor nodig is om jezelf te kunnen zijn.”

BWT: Ozark, Borgen (Netflix)

Jeannette is verslaafd aan thrillers en heeft voor zichzelf deze vakantie een wel heel bijzondere challenge bedacht: “Ik heb alle boeken van Nicci French vanaf 25 jaar geleden tot en met nu van dit schrijversduo op mijn e-reader gezet. Ik lees ze op chronologische volgorde. Leuk om de progressie te zien die het duo in de loop der jaren heeft doorgemaakt.”

BWT: Workin’ Moms (Netflix)

Jeroen neemt van alles wat mee:Letters to Camondo, van de Engelse schrijver en kunstenaar Edmund de Waal. Over de geschiedenis van een Joodse familie in Parijs. Over ergens thuishoren, haat en ontvreemding. En Harlem Shuffle van Colson Whitehead. Door Vrij Nederland verkozen tot Thriller van het jaar. Speelt zich af tegen het decor van de schimmige onderwereld in Harlem in de diep gesegregeerde samenleving van de jaren 60. In deze tijd waarin het populisme over de wereld golft akelig actueel. En ook nog Nederland onder het systeemplafond van Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg. Waarin de auteurs onder andere langsgaan bij de Nationale Stralingsdag in Den Bosch, de Workshop Spreken vanuit je Hart in Utrecht en de vergadering van de dorpsraad in Badhoevedorp. Ik neem mij voor: één hoofdstukje per dag voor het slapengaan.”

BWT: The Office, Follow The Money (Netflix)

Theanne leest Congo van David van Reybrouck. “Een verbijsterend boek over de roerige geschiedenis van Congo. Als de rauwheid en het geweld me even te veel wordt, lees ik verder in Langs de kustlijn van de Deense schrijver Dorthe Nors. Dankzij haar prachtige schrijfstijl reis je heerlijk met haar mee langs de Deense, Duitse en Nederlandse waddenkust, een gebied waar ik graag kom en ooit nog eens wil wonen. Deze zomer ga ik met man en zoon in d’n ouwe caravan heel Nederland door om alle podwalks te lopen van de geweldige serie Het Verhaal van Nederland (NPO Start).”

Tom leest even niets, maar kijkt des te meer: “Momenteel lopen er een aantal mooie series op de NPO, allemaal terug te kijken via hun streamingdienst. Onder meer Tweede Hans, over een meneer die met vervroegd pensioen moet, bij een shantykoor gaat en daar met zijn overmatige betrokkenheid de boel op stelten zet omdat hij nog in ‘werkmodus’ zit. En Jos, over een gescheiden loser die te veel aan anderen denkt en daar vooral zichzelf mee heeft. Andere leuke lopende series zijn Tropenjager, een comedy over de moderne perikelen van het ouderschap en Ten minste houdbaar tot over het effect van de overgang op een succesvol stel.”

Wat lees of kijk jij in je vakantie? Deel hieronder jouw favorieten!

Laat een reactie achter