Redactieprofs | Hoe schrijf je eerlijk en toch aantrekkelijk over huizen?
Schrijftips voor makelaars | Redactieprofs
schrijftips
16904
post-template-default,single,single-post,postid-16904,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Hoe schrijf je eerlijk en toch aantrekkelijk over huizen?

Veel authentieke details (lees: een kluswoning), vlakbij uitvalswegen (lees: zo ongeveer óp de snelweg). Eerlijk én aantrekkelijk schrijven valt in de makelaardij niet altijd mee. Redactieprof Sasja gaf er een workshop over. Voor een makelaardij midden in het land (lees: zeer gunstig gelegen). De vijf belangrijkste tips deelt ze hier.

Eerlijk en aantrekkelijk schrijven valt in de makelaardij niet altijd mee. Maar is wel dé manier om potentiële kopers te verleiden een afspraak te maken voor een bezichtiging.

1 De taal van de koper

Iemand die een villa van een paar miljoen verkoopt, gebruikt meestal andere taal dan iemand met een piepklein flatje in een buitenwijk. Dat geldt ook voor de koper. Gebruik die taal ook in je teksten, daarmee schep je meteen vertrouwen.

2 Wie is de toekomstige bewoner?

Waarom zou iemand dit huis willen kopen? Vast niet omdat er een toilet en een badkamer in zitten. Laat je gevoel spreken en verplaats je in de toekomstige bewoner. Is hij op zoek naar veiligheid of speeltuintjes, naar ruimte en rust, makkelijk parkeren, een plek voor een bootje of andere speciale voorzieningen?

3 De kunst van het verleiden

Beschrijf niet de hele woning, veel is al op de foto’s te zien. Maak het aantrekkelijk om te komen kijken. Beschrijf daarom ook niet alles wat er te zien is, maar maak keuzes. Zet daarbij de usp’s van de woning centraal.

4 Online lezen is niet fijn

De meeste teksten worden online gelezen via Funda. Online lezen is niet fijn. Help de lezer/kijker/potentiële koper met korte, pakkende teksten en lekkere tussenkoppen. Zorg dat hij snel vindt wat hij zoekt. Verdiep je dus ook in de toekomstige koper. Zie punt 2.

5 Wat is jouw favoriete plekje?

Een goede schrijver stelt vragen. Ga altijd even in gesprek met de eigenaar. Wat is zijn favoriete plekje? Waar geniet hij het meest van? Neem eventueel de antwoorden op met je telefoon. Dan hoef je ze op kantoor alleen maar uit te werken.

Workshop schrijven

Ook voor schrijfworkshops en schrijfcoaching ben je bij Redactieprofs aan het goede adres.

 

Sasja Nicolaï
sasja@nicolaitekstwerk.nl
Geen reacties

Geef een reactie