Redactieprofs | Eerste hulp bij tekstongelukken
help, tekst, redactie, woorddiarree
17511
post-template-default,single,single-post,postid-17511,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

EHBO voor je teksten

Heb jij voor kleine ongelukjes op reis of in en om je huis ook een EHBO-koffertje klaarliggen? Handig: alles bij de hand om wonden en kleine klachten te behandelen en te verzachten. Ook teksten lijden maar al te vaak aan kleine maar hinderlijke ongemakken. Van zwerende plekken, pijnlijke (zin)snedes, tot spontane diarree… Met deze EHBO-oplossingen voor je tekst van Redactieprof Sasja Nicolaï los je 7 veel voorkomende problemen razendsnel op.

Ja, er gaat heus wel eens iets mis bij het schrijven. De resultaten daarvan zie je bijna elke dag in je mailbox. Gelukkig is met de juiste ingrepen de schade vaak enorm te beperken. Zo verander je zelfs het meest bloedeloze hoopje woorden in een tekst waar je doelgroep van smult. Wat kun je doen?

6 snelle ingrepen

Probleem 1: zwerende saaie plekken

Oplossing: ontsmetten

Je tekst is klaar en er staan geen fouten meer in, maar laten we even eerlijk zijn… het is nogal bloedeloos oftewel behoorlijk saai.

Ontsmet je tekst door de zinloze en bloedeloze woorden te schrappen. Probeer eerst dit eens:

Vervang veel voorkomende vlakke werkwoorden (nemen, zetten, lopen, doen) door krachtige synoniemen (overvallen, slenteren, actie ondernemen).

Voeg nog enkele heel specifieke bijvoeglijke naamwoorden toe: de onverstoorbare vlieg of de duurzame route of het knalroze vliegtuig.

 

Probleem 2: verstopping

Oplossing: breng er beweging in

Iets wat stilstaat, is meestal in tekst niet zo erg interessant. Sommige romanschrijvers kunnen zich paginalange beschrijvingen veroorloven, maar als je geen D.H. Lawrence heet, is de kans op saaiheid behoorlijk groot. Ja, dat geldt ook als je een keigaaf nieuw product hebt gelanceerd zoals een supersonische nieuwe hijskraan of een heel slimme verpakking. Het wordt al spannender met de oude vertrouwde drieslag: hoe het eerst was, wat de aanleiding was voor verandering en hoe het nu/straks is.

 

Probleem 3: diarree

Oplossing: stopmiddelen

Sommige teksten zijn eigenlijk meer een woordenbrij. De zinnen volgen elkaar in een moordend tempo op. Hier kun je kiezen voor diverse oplossingen. Knip om te beginnen lange zinnen in twee of drie stukken. Knip de tekst op in alinea’s en geef elke alinea een puntig geformuleerd tussenkopje mee.

 

Probleem 4: jeuk

Oplossing: koelen en verzachten

De woorden rijgen zich aaneen, maar waar gaat het heen? Zelfs de meest enthousiaste lezer haakt af door de nietszeggende woorden. Gooi er een beeldende vergelijking tegenaan. Het hoeft niet zo bloemrijk als Peter Verhelst die zomernachten beschrijft die ‘even warm en zacht waren als de buik van konijnenjongen’. Maar je begrijpt het idee.

 

Probleem 5: spontane bloeding

Oplossing: stelpen met kaders

Ergens begint je tekst spontaan te bloeden. Er volgt een alinea of kolom die op zich interessant is maar totaal niet bij de rest past. Wat te doen? Je hebt er op gezwoegd en wilt de tekst niet weggooien. Kill your darlings, het zal wat. De oplossing: vang de vreemde eend(en) in een kader. Doe dit hooguit een of twee keer per artikel, anders wordt het alsnog een onoverzichtelijke toestand.

 

Probleem 6: diepe wond

Oplossing: verbinden

De woorden blijven maar bloeden, het is een diepe wond. Ze hebben wel met elkaar te maken, maar je krijgt er geen grip op. De oplossing: maak er een opsomming van, lekker met bullets, pijltjes of desnoods sterretjes of hartjes. Een opsomming scrollt zo heerlijk weg en vooral digitale lezers zijn er dol op. Maar vergis je niet: ook papiervreters houden van een beetje overzicht.

 

Drie belangrijke vragen

Lees nu je tekst nog eens rustig door. Als het goed is, heb je iets in handen wat in ieder geval boeiender, beheerster en opgeruimder is dan het was. Klopt dat?

Stel jezelf nog drie belangrijke vragen:

1 Is de kop zo aantrekkelijk dat je wel moet beginnen met lezen?

2 Is het intro zo sexy dat je dóór wilt?

3 En krijgt de lezer aan het einde nog een tip voor actie mee (denk: bijsluiter, advies, webadres voor meer informatie, mailadres om zich op te geven…).

 

Heb je 3x ja geantwoord? Dan is je tekst klaar voor publicatie

Oh, nog één dingetje: laat je kersverse kind even lezen door iemand uit je doelgroep en schrap alsnog wat niet duidelijk is of niet prettig leest.

 

Alternatief: laat het over aan een Prof

Betwijfel je of tekstschrijven echt je passie is?

Droom je ervan dit werk ook wel eens aan een professional over te laten?

Ook dat is natuurlijk een heel goede oplossing.

En nog wel een die alle bovengenoemde oplossingen overbodig maakt.

Bel 06 448 32 893 en dan spreken we elkaar!

Sasja Nicolaï
sasja@nicolaitekstwerk.nl
1Reactie

Geef een reactie