Tweets

Redactieprofs
tel.: 033 - 455 13 10
e-mail: info@redactieprofs.nl

Blogs > 23 opruimtips van 8 Redactieprofs - Redactieprofs

23 opruimtips van 8 Redactieprofs


geschreven door: Helene de Bruin

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Elk voorjaar trekt deze dichtregel van Herman Gorter aan mij voorbij. En elk voorjaar kamp ik weer met goede voornemens mijn kantoor uit te mesten, bewijsexemplaren te sorteren en mijn computer te ont-documenteren. Eerlijk is eerlijk, het lukt me maar met mate. Hoe doen mijn collega’s dat? Hoe houden zij de boel stof- en rommelvrij? Ik ben niet voor niets lid van Redactieprofs; kennis delen dat zullen we. Meer dan twintig opruimtips van acht schrijvers.

Wie bij Redactieprofs zit kan op zijn collega’s rekenen. Je gooit een vraag de groep in en je krijgt antwoord. Zo ook mijn vraag over clean desk policy voor een zelfstandige. Wat me opvalt, is dat ik de meeste tips kreeg van een schrijver in een best rommelig, maar zeer gezellig kantoor. Als we vestiging Amersfoort bezoeken moeten we door een haag aan ballonnen en het aanrecht is daar ook niet altijd koffiekopvrij. Maar eerlijk is eerlijk; een aantal van Jeroens (Van der Bijl) tips zouden in mijn studio, gedeeld met vormgevers en webbouwers, niet misstaan:

Tips van Jeroen van der Bijl:

  1. Elk mailtje meteen beantwoorden (ook al komt je concrete antwoord later) en in een passend mapje bewaren.
  2. Bewaar geen documenten op het bureaublad, maar stop ze direct in een passend mapje.
  3. Zorg voor zo weinig mogelijk papier op het bureau.
  4. Zorg voor drie bakjes: 1) ‘onderhanden werk’, 2) ‘niet nu, maar binnenkort’, 3) ‘kan langer wachten/extra informatie nodig.’
  5. Bewaar beschreven papier van notitieblok (bijvoorbeeld na interview) direct in plastic mapje in het bakje ‘onderhanden werk’.

Maak mapjes en foto’s
Eveline is ook goed geordend. Met deze tip kan ik wel wat: “Maak mapjes voor elk project waaraan je werkt. In dat mapje bewaar je alles: van namen en telefoonnummers tot briefings en aantekeningen en inhoudelijke info. Zolang het in dat mapje zit, raak je het niet kwijt.” Dat gaat bij mij goed, totdat – u voelt ‘m misschien al – zo’n mapje tussen werken in de studio, thuis of bij mijn moeder verloren raakt…
Daarom is Sasja’s tip niet onhandig. Zij adviseert het maken van een foto: “Dingen wegdoen waar ik fijne herinneringen aan heb, vind ik lastig. Maar ik hou tegelijkertijd van living light: niet te veel spullen dus. Nu maak ik er eerst een foto van. Zo hou ik de herinnering vast en kan ik het voorwerp zelf makkelijker loslaten.” En zo’n foto kan ik natuurlijk ook van mijn aantekeningen, visitekaartjes en brochures maken…

Fysieke orde
Redactieprof Jos geeft vooral fysieke tips over het ordentelijk houden van de ruimte om je heen:
– Spullen die je niet gebruikt? Weg ermee!
– Gebruik nooit mapjes met ‘diversen’. Ze slibben vol en je kunt toch niet vinden wat je zoekt.
– Maak elke avond je bureau leeg en maak een planning voor de volgende dag.
– Containerize! Koop bij de Blokker plastic dozen in verschillende maten en verzamel daarin spullen die met elkaar te maken hebben, zoals opladers en kabels, schrijfgerei et cetera.
– Geef alles een vaste plek. Tijd die je kwijt bent met zoeken is verloren tijd.
– Maak elke week tijd vrij om je kantoor af te stoffen en te stofzuigen.
Als je bovenstaande tips (lees: mijn jaarlijkse lentevoornemens) goed en vaak in praktijk brengt, heb je zo rond 21 maart natuurlijk geen voorjaarsschoonmaakstress! Maar om die laatste tip ten uitvoer te brengen, huur ik graag een interieurverzorgster (m/v) in.

Empty desk
Marleen en Jeroen gaven me tips waar ik denk ik het meest mee kan. Marleen beplakt haar stapeltjes graag met een geeltje met een citaat van Einstein: “If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?” Vrouw naar mijn hart! Net als schrijver van de uitsmijter van deze blog. Jeroen van den Nieuwenhuizen: “Een opruimtip valt van mij niet te verwachten. Ik beheers de chaos en weet alles feilloos te vinden.”

Reacties


  • door: Jos Leijen

    Volgens mij is het: 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid'

Plaats een reactie!

Plaats uw Reactie hieronder.
U kunt u ook abonneren op de reacties via RSS.

Blijf vriendelijk. Hou het netjes. Geen spam.