Eindejaarslijstje Redactieprofs 2024

Redactieprofs eindejaarslijst 2024

Vorig jaar stelden we met tekstcollega’s een lijstje modewoorden samen, dit jaar zetten de tekstschrijvers van Redactieprofs opdrachtgevers in de spotlichten. Welke deadlines hebben we met veel plezier gehaald? Mooie websites, interviews, magazines, e-zines en opvallend veel boeken: dit is ons eindejaarslijstje Mooiste Projecten van 2024. Met dank aan al onze opdrachtgevers en tal van creatieve partners. Cheers, op naar 2025!

Cindy was in 2024 blij met alle leuke interviews die ze afnam, veel voor en over het hbo (onder meer voor Zestor en de Marnix Academie). Voor Gispen verzorgde ze referentieverhalen over afgeronde projecten van de duurzame onderwijs-, zorg- en kantoorinrichter. Namens de Netherlands School of Public & Occupational Health mocht ze los op alle opleidingsteksten voor artsen en verpleegkundigen, die een nieuw format en inhoudelijke opfrisbeurt verdienden. Een nieuwe site is in de maak.

Helene rondde wederom een boek af voor uitgeverij De Arbeiderspers, ditmaal met geestelijk verzorger Mustafa Bulut. Thema: diversiteit en het ziekte- en sterfbed. Ook denkt ze veel plezier terug aan producties met Bureau op Zolder: interviews met Hagenezen, Hagenaren en vervoerders. Toch is het Boskalis die het predicaat ‘lievelingsopdrachtgever 2024’ van haar krijgt: samen met Redactieprof Tom werkte Helene aan vier lezenswaardige personeelsbladen.

Marleen had plezier in het vakmanschap van Rissik Hoveniers én dat van vormgever Edwin Winkelaar. Samen realiseerden ze een schitterende nieuwe website voor dit Gooise hoveniersbedrijf. Ondertussen hielp ze een bevlogen overheidsmanager met het schrijven van haar managementboek, werkte ze gestaag door aan de research voor een boek over jongerencultuur dat in 2025 verschijnt en hielp ze een grote academische organisatie met het schrijven van een meerjarenstrategie.

Theanne’s mooiste project van 2024: het magazine Piet Hein, in opdracht van de Oude en Nieuwe Kerk Delft. Over zeehelden, racisme, discriminatie en de excuses voor het slavernijverleden van Delft. Daarvoor sprak ze onder meer met Arthur Japin over de Delftse prinsjes uit ‘De zwarte met het witte hart’ en met Jörgen Raymann over zijn stamboom met slavenhouders en tot slaafgemaakte mensen. Ook werkte Theanne aan haar eigen boek, dat in 2025 verschijnt: ‘Samen genieten van genoeg’, over gemeenschappelijk leven en het gedachtengoed van milieukundige Martine Vonk.

Simone pakte met Marleen de jaarrekening op van de gemeente Zoeterwoude. Ze maakten er een goed inhoudelijk en prettig leesbaar document van. Mét een redactieformule voor de opdrachtgevers, om het volgend jaar ook zelf te kunnen. Ook ging Simone de samenwerking aan met LentiCure: een start-up en 100% dochter van het Erasmus MC, dat gentherapie tegen zeldzame ziektes ontwikkelt. In 2025 is hun nieuwe website gereed! Maar haar lievelingsproject is toch wel het CAK gebleken, waar ze ingewikkelde brieven herschreef en nieuwe web-omgevingen vormgaf. 

Jeannette heeft samen met professionals van de gemeente Westland binnen zes maanden een compleet nieuw systeem geïmplementeerd. Hiermee kunnen de medewerkers van het klantencontactcentrum klantvragen sneller en efficiënter beantwoorden. Het systeem (RX Front) is met klantreizen gevuld en succesvol ingezet; medewerkers werken er graag mee!

Als woordvoerder voor Erasmus MC beperkt Esther zich niet tot het gesproken woord. Ze interviewde, schreef, filmde en fotografeerde tal van nieuws- en lezenswaardige gebeurtenissen. Bij onze contentduizendpoot zijn immers alle vormen van content in deskundige handen

Ook voor Jeroen was het een afwisselend en goedgevuld jaar. Zo ondersteunde hij Kennisnet wekelijks met eindredactie en schrijfwerk. Schreef hij voor de Rijksoverheid over de aanpak van online fraude, witwassen en ondermijning. En maakte hij weer een paar mooie verhalen voor Fizier, het blad van financials in de zorg. Als hij toch een favoriet moet kiezen, valt de keuze op de verhalen voor zijn trouwe opdrachtgever Wageningen University & Research. Bijvoorbeeld over de overgang naar een meer plantaardig voedselpatroon – en waarom het niet hard genoeg gaat. Over waarom economen bescheidenheid past in klimaatbeleid. Of over wat het DNA van rijst zegt over de ongeschreven koloniale geschiedenis van Suriname. Al die fijne gesprekken met wetenschappers die willen bijdragen aan een gezondere wereld; ze maken het werk van een tekstschrijver jaloersmakend mooi. 

Ook in 2025 staan wij voor je klaar!

Laat een reactie achter