Verbeter je tekst: laat je horen
Ik draag bijna elke dag voor uit eigen werk. Dat zit zo: voordat ik een tekst naar de geïnterviewde mail, lees ik die nog een keer hardop aan mezelf voor. Peter Elbow, emeritus-hoogleraar Engels, schreef een boek over wat spraak kan betekenen voor het schrijfproces (Vernacular Eloquence; what spreech can bring to writing). Zijn stelling: lezers zullen je tekst helder en uitnodigend vinden als je taal geschikt is om hardop uitgesproken te worden. Ze hoeven dan minder hard te werken om je woorden te begrijpen. Het lijkt alsof ze horen wat de bedoeling is van de tekst die van de pagina afkomt.
In de ideale wereld is er altijd een meelezer met een prettige, rustige voorleesstem binnen schootsafstand. Ontbeer je zo’n meelezer of past voorlezen even niet in het schema van diegene, dan is de eigen stem een acceptabel alternatief.
4 tips voor bij het hardop voorlezen van je eigen tekst
- Doe de fronstest: zie je de wenkbrauwen van je meelezer zakken (of bemerk je dat bij jezelf), dan moet je op dat punt ingrijpen in je tekst. Ook een hapering in de stem wijst er vaak op dat je tekst nog niet helemaal lekker loopt.
- Blijf zinnen bijschaven tot ze goed voelen in de mond en goed kleuren in de oren.
- Luister goed waar overbodige herhaling zit en waar de energie uit de tekst weglekt. Maak de tekst dan meer to-the-point.
- Een tekst die goed klinkt, is nog geen correcte tekst. Loop je tekst ook altijd na op fouten. Met hardop voorlezen haal je er trouwens al veel uit.
En dan nu de huiswerkopdracht: lees bovenstaande zin hardop voor en maak er een tekst van die nog meer uitnodigt om uitgesproken te worden!