Gutenberg: wat verandert er voor jouw Wordpress-site?
Wordpress heeft een nieuwe teksteditor: Gutenberg. Voorlopig kun je je vertrouwde editor nog gebruiken, maar de ondersteuning daarvan gaat ooit stoppen. Wat is er anders aan Gutenberg?
Waarom een nieuwe editor?
De eerste Wordpress-editor van een jaar of vijftien geleden, vormt nu nog steeds de basis voor veel WordPress-sites. Daarin typ je je teksten in een groot vlak. Maar ‘vijftien jaar geleden’ is in WordPress-termen terug naar de prehistorie. Sindsdien zijn de mogelijkheden om teksten, foto’s, video’s of quotes te bewerken, enorm toegenomen. Ontwikkelaars hebben daarop ingespeeld door pagebuilders te bouwen waarmee je zelf relatief eenvoudig een ‘premium WordPress-website’ kunt bouwen. Als jouw editor niet uit één tekstvlak, maar uit allerlei blokken met potloodjes bestaat, dan heeft jouw website zo’n pagebuilder aan boord. Die bestaat meestal uit vele plugins, die allemaal op hun tijd geüpdatet moeten worden. Met Gutenberg heeft WordPress de ambitie om pagebuilders, met losse plugins, overbodig te maken. Met de recente grote update van Wordpress is Gutenberg nu de standaard editor.
Het verschil?
Gutenberg werkt met blokken. Voor elke alinea, kop, foto en video, elk citaat, kortom: voor elke bouwsteen van je website maak je straks een apart blok aan. Is je website met de standaardeditor gemaakt, dan hoef je je geen zorgen te maken: WordPress zet jouw content dan automatisch netjes over naar Gutenberg. Is jouw site met een pagebuilder gemaakt, ga dan praten met jouw webmannetje of -vrouwtje. Want hoewel je Gutenberg als standaardeditor nog ‘uit’ kan zetten, is het toch echt verstandig je tijdig voor te bereiden. Voorkom in ieder geval dat je over een tijdje een website hebt die door WordPress niet meer technisch wordt ondersteund.
PS. WordPress heeft zich laten inspireren door Johannes Gutenberg. Vroeger leerde ik dat hij de uitvinder is van de boekdrukkunst. Dat klopt niet helemaal, maar hij vond wel het drukken met losse letters uit. Boeken konden hierdoor veel sneller gedrukt worden. Gutenberg zorgde zo voor een revolutie.